Waris

19 iul. 2011

Waris este un nume somalian si inseamna floarea desertului. Deasemenea, Waris Dirie este numele topmodelului de succes, care in anii '90 a vorbit pentru prima data despre viata ei, cum a devenit ea topmodel, cum a ajuns in Europa, si despre cum a fost mutilata la varsta de 5 ani.
Toata povestea ei o puteti afla din cartea scrisa in 1998, intitulata Desert Flower. Cartea a fost un bestseller, si un soc pentru lumea intreaga. Peste 11 ani un topmodel de succes pe nume Liya Kebede accepta rolul principal in filmul omonim. Da, Liya este cea care ii da viata pe ecran lui Waris.

Filmul prezinta o tanara ratacita pe strazile capitalei britanice,o tanara neobisnuit de frumoasa, dar care nu vorbeste limba, nu are loc de munca, si traieste pe strazi. Soarta face s-o cunoasca pe Marylin, care mai intai o ignora, apoi accepta sa doarma la ea o noapte, o ajuta sa-si caute job, si pana la urma devin prietene bune.
Waris lucreaza la un fast-food unde Terry Donovan umbla in fiecare zi sa-si bea cafeaua.Acesta ii ofera o sedinta foto, spunand ca este o frumusete aparte. Dupa luni de zile, fata se prezinta in studioul fotografului de succes, si de aici, este numai un pas catre cariera de model.
Intr-o noapte chiar pare sa cunoasca si dragostea,dar fata fuge de frica, de rusine.Aici inca nu stim exact de ce.
Aceasta poveste (reala, btw) ar putea fi povestea unui vis implinit, cum o fata dintr-o tara saraca ajunge pe catwalkuri din Milano,New York sau Paris.
Dar nu, povestea nu se termina aici, deoarece fata este diferita de celelalte fete,femei. Acest lucru descopera cu ajutorul lui Marylin.
SPOILER ALERT!
Din flashbackurile modelului, putem afla toata povestea ei: cum a fost vanduta unui barbat de 61 de ani, atunci cand ea avea doar 13, cum a fost violata, si la varsta de 5 ani cum a fost mutilata.
Mutilarea genitala(FGM) a fetelor se practica si in zilele noastre in multe tari africane, desi in multe locuri legea interzice acest lucru.

Waris si cele 2 surori ale sale au fost mutilate la varsta de 5 ani, ea fiind singura care a supravietuit. FGM consta in indepartarea partiala sau totala a clitorisului,a labiilor minore si majore. Dupa aceasta "interventie" fetele sunt cusute, ca apoi virginitatea sa le fie garantata celui care le va lua de sotie.
In Somalia se considera ca fata care nu este circumcisa, nu este curata, este tratata ca o femeie usoara.
END!
Filmul este unul foarte bun (pt mine,care nu am ochi de specialist), este o poveste captivanta, adevarata,si care te face sa te gandesti cat de norocasa esti ca te-ai nascut in mizerie romana.
Sunt unele momente pe care nu le-am inteles,dar asta nu conteaza.
[in momentul in care o sa am o vara mai putin stresanta voi citi cartea, care este mult mai buna, ca de obicei]

Liya Kebede este un model etiopian, si mie mi-a placut mult de ea, este cea mai frumoasa femeie de culoare, so far. Chiar mai frumoasa ca Waris.
Sally Hawkins o interpreteaza pe Marylin, care pe mine la inceput m-a enervat la culme,la sfarsit nu i-am dat atentie.

Intr-un final...filmul merita vazut, este foarte bun, cu siguranta veti scapa cateva lacrimi, si veti realiza, ca tara noastra e saraca, dar suntem norocoase, ca singura problema a unei fete, este ca -nu are cu ce sa se imbrace- sau inca n-a facut rost de cea mai noua geanta vazuta la magazin.

9/10  (sorry Sally)

Liya & Waris
 Liya..isn't she beautiful?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.