Despre FILME

8 aug. 2011

Cîteodată văd ceva, şi-mi vine o idee pt blog, deşi nu mă ocup de el mai deloc.
So.., am văzut cîteva filme zilele astea, şi wow, nu ştiu cum de nu le-am văzut pînă acum!


The Shawshank Redemption [1994]
( Închisoarea îngerilor )

Acest film mi-a fost recomandat de o prietenă, care a zis că este cel mai bun film văzut de ea vreodată!
Când am citit despre ce este vorba, am fost curioasă, dar mi-era frică să nu fie un film de -băieţi- , cu arme, acţiune..că n-aveam chef de un film de acel gen.
Daaar...pot să spun că acest film a fost excepţional! Printre cele mai bune filme văzute ever!
Acorii sunt peste măsură, povestea şi atmosfera la fel, este un must-have pt toată lumea:)

PLOT

Andy Dufresne este un tânăr bancher, care este condamnat la închisoare, pt uciderea soţiei sale, şi a amantului acesteia, deşi el întotdeauna se declară nevinovat.
Ajungând la închisoare, va avea parte de o serie de experienţe, întâmplări care-i vor schimba viaţa, dar îşi va găsi şi prieteni adevăraţi, unul din ei fiind Red, un bărbat negru, şi mai în vârstă.
Va scăpa sau nu Andy din închisoarea îngerilor?
Vă las pe voi să descoperiţi finalul filmului, final ce mie mi-a plăcut enorm!

CAST

Tim Robbins este bancherul Andy Dufresne, şi joacă fenomenal. Nu ştiu de ce , dar acest actor nu mi-a plăcut niciodată, pur şi simplu nu-l consideram simpatic, sau bun. Dar după acest film, trebuie să spun, că ştie ceva! Mi-a plăcut mult personalitatea lui Andy, care mereu era considerat îngâmfat, doar pt că era atât de calm, într-un loc unde toată lumea este agitată.

Morgan Freeman joacă rolul bătrânului înţelept, Red. Nu pot să folosesc alte cuvinte în afară de excepţional, fenomenal. Actorul îmi place mult, încă din The Bucket List, dar în acest film a fost atît de simpatic, încât uiţi că Red este închis pt crimă, şi e musai să-l placi. Nah, aşa e rolul.

**

The Green Mile [1999]
( Culoarul morţii )

Unii consideră că acest film este peste cel anterior sau că Închisoarea îngerilor este bazat şi pe acest film. Nu ştiu care este adevărul, dar nu mai găsesc superlative pt a descrie acest film. Nu-l consider mai bun decât anteriorul, pt că mi s-a părut mai diferit, dar, momentan aceste două filme se află în topul preferinţelor mele.
În ochii mei aceste filme nu se pot compara, pur şi simplu sunt liderii filmelor :))

PLOT

Paul Edgecomb este gardianul şef  într-o închisoare din Louisiana, în anul 1935. El şi colegii săi lucrează de fapt pe un culoar cu doar câţiva deţinuţi, dar cei mai periculoşi-cei care aşteaptă să fie executaţi.
În ziua în care soseşte un nou deţinut, nimeni nu crede, că datorită acelui deţinut, criminal, viaţa tuturor se va schimba radical.
Se naşte o ciudată prietenie între Paul şi deţinutul John Coffey, despre care aflăm pe parcursul filmului, că are un dar magic, care însă este şi un blestem in aceeaşi timp.
Cum va evolua prietenia dintre cei doi, respectiv între colegii lui Paul şi deţinut?
Once again, vă las pe voi să descoperiţi finalul poveştii:)
Filmul este unul foarte complex, durează 3 ore, dar aceste ore par cîteva minute după vizionarea filmului.
Este dramă, are un fir comic, flashbackuri, dragoste, ură, demenţie,magie.

CAST

Tom Hanks apare în rolul lui Paul Edgecomb, şi mie una mi-a plăcut mult,mult,mult de tot. Aşa personalitate în filme de acest gen rar mai gaseşti. Cu un simţ al justiţiei extraordinar, joacă rolul gardianului extrem de bine, n-ai cum să nu-l placi încă din primele momente.

David Morse îl joacă pe Brutal, care este unul din colegii şi totodată prietenul lui Paul. Personalitatea acestui personaj mi-a plăcut cel mai mult, este extraordinar, puţin comic, puţin -brutal-, dar foarte, foarte simpatic.

Michael Clarke Duncan este deţinutul John Coffey, un bărbat de vreo 2 m, masiv, dar cu o fire blândă, ca a unui copil. Ştii din primul moment că n-are cum să fie el făptaşul crimelor de care este acuzat. Are un har magic, pe care-l foloseşte ca să ajute oamenii, dar şi şoarecii.:)

Michael Jeter apare în rolul lui Del, un deţinut cât se poate de vinovat, dar foarte blând şi el. În schimb Sam Rockwell în rolul lui Wild Bill, este demenţial! Pe bune!
Bineînţeles că nu există film fără un personaj malefic. Printre gardiani acesta este Percy (Doug Hutchison), care se crede mare macho,doar pt că are -relaţii-, dar cu o minte de adolescent, fricos, şi cu gura mare.

ALL IN ALL

Când am văzut descrierile filmelor, am zis că n-are cum să fie numai păreri bune..dar se poate!
Ambele filme sunt un must have pt orice om, între 16-110. Sunt filme care merită să fie văzute măcar de 3 ori pe viaţă. Magnifique!
10**/10 for both!

P.S:  Interesant este că niciunul din cele 2 filme nu a câştigat Oscar! 
Deşi Închisoarea îngerilor avea 7 nominalizări la Oscar şi 2 la Golden Globe nu a reuşit să rămână cu niciuna, premiile fiind obţinute de filme ca Forrest Gump, Pulp Fiction, The Lion King, etc. (Ce an!)
Culoarul morţii cu 4 nominalizări la Oscar şi 1 la Golden Globe, a rămas cu 0, la fel ca filmul anterior.
În acel an au câştigat filme ca American Beauty, The Cider House Rules sau Sleepy Hollow.
În schimb actorii din aceste filme au câştigat premii cu alte filme,de ex.:
Tom Hanks - Oscar şi Golden Globe pt Forrest Gump şi Philadelphia, şi Golden Globe pt Cast away.
Tim Robbins - Oscar şi Golden Globe pt Mystic River şi Golden Globe pt The Player.
Morgan Freeman - Oscar pt Million Dollar Baby şi Golden Globe pt Driving Miss Daisy.
*asta a fost părerea mea subiectivă, gusturile nu se dicută!:)


2 comentarii:

Unknown spunea...

Chiar m-ai facut curioasa. Nu le-am vazut pe niciunul pt ca deobicei caut genul comedie/fantezie. Am sa le caut totusi. Merci. Puup!

Carrie @ Dittle Dattle spunea...

The Eiffel Tower I purchased at Hobby Lobby on clearance for, I believe, $15 dollars.

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.